sâmbătă, 16 februarie 2008

tehnologie si stres


Secolul acesta a adus un tsunami de tehnologie in casele si vietile noastre.Viata de acum este mai usurata de aceste inventii dar si ingreunata in acelasi timp.Au aparut toastere, laptopuri, i-poduri, i-phoneuri, aparate de epilat performante, telefoane mobile care fac absolut orice si chiar si robotei japonezi care in curand vor avea sentimente.
Dezvoltarea accelerata a tehnologiei din ultimii 10-15 ani, fara precedent in istorie, a impus o accelerare a ritmurilor biologice, o viata mai alerta. Sa luam exemplul stresului, care inseamna depasirea capacitatii de adaptare si neinscrierea in niste ritmuri biologice.

Bioritmurile nu s-au prea schimbat din Neolitic pana acum dar ritmul cotidian s-a accelerat mult incepand cu revolutia industriala si foarte mult in anii din urma. Ritmul normal de munca-relaxare este de 90-120 de minute de activitate intensa, alternand cu 10-20 de minute de relaxare.


Evident ca, in mediile urbane, ritmul de munca-relaxare nu este mentinut si se creeaza asa-numitele datorii de stres. In societatea industriala traditionala apareau compensari periodice, care anulau datoriile de stres: timpul liber de la sfarsitul zilei, relaxarea de la sfarsitul de saptamana, concediile de odihna anuale.Ei bine, acum aceste mecanisme nu mai exista, penyytru ca telefonul mobil este non stop langa noi, dormim cateodata cu el sub perna sau pe noptiera.Pagerul este o necessitate si messengerul de asemenea.Asta ce inseamna?Ca suntem non stop in priza si ca nu putem sa ne desprindem nicio clipa de munca. Tehnologia incepe sa o ia inaintea omului si sa-i conduca viata incet incet, tehnologizandu-l si transformandu-l intr-o mica masinarie de facut bani pentru altii si pentru el, dar si intr-o galeata de stress si nervi.

Nu e o fatalitate. E vorba de alegerile individuale si de ce vrea fiecare in viata. Putem alege sau respinge un mod de viata in care tehnologia dicteaza ritmul de munca si timpul liber. Se pare ca multi opteaza pentru prima varianta. O data cu folosirea pe scara larga a calculatorului, a Internetului, telefonului mobil, viteza de lucru a crescut de trei ori.

Paradoxal, in loc ca timpul de lucru sa ramana constant sau chiar sa scada, s-a marit si el cu 50-60%. Din ce in ce mai multi salariati aleg sa aiba doua sau chiar trei joburi. Pe de alta parte, overtime-ul, adica lucrul peste program, a devenit aproape o obligatie pentru a rezista competitiei si a ramane pe piata.
Suntem expusi unui flux informational care, prost gestionat, poate deveni coplesitor si sa aiba un impact negativ asupra vietilor noastre.

Niciun comentariu: